Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Какво прави front-end програмиста?

Какво прави front-end програмиста?

С много ентусиазъм стартирахме записването за първите два курса на нашата академия, които са тясно обвързани с front-end технологиите. Осъзнаваме, че на много хора понятието front-end вероятно им е чуждо и нямат идея какви са тези технологии, за какво се прилагат и кой всъщност ги използва. Ето защо, решихме да напишем тази статия, която ще ви позволи да надникнете в живота на front-end програмистите. Ако написаното по-долу ви хареса, не се колебайте да се запишете на някой от нашите курсове по front-end технологии.

Нека да започнем от самото начало… Какво прави front-end програмиста?

Работата на front-end програмиста е да оформи вашето преживяване на уеб сайта. Този специален вид програмисти, прави това в няколко прости стъпки – създава структурата на страницата (например заглавия и параграфи), стила на страницата (например цветове и шрифтове) и допълнителни екстри (например анимации).

А как front-end програмистите успяват да направят всичко това? Очевидно с магия. 🙂

Ако обмисляте да станете front-end програмист, сигурно се чудите как би минавал един ваш работен ден на тази позиция. Ще прекарвате известно време в разговори с дизайнери и мениджъри на проекти. Най-вероятно ще се налага да говорите и с хора от финанси и продажби, за да им дадете очаквана продължителност на проекта, а те от своя страна да дадат цена на клиента. Но едно е сигурно, по-голямата част от вашия ден ще прекарвате пред компютъра, правейки едно основно нещо – ще пишете код!

Популярен блог в САЩ, наскоро направи проучване сред няколко произволни front-end програмисти, като ги накара да посочат плюсовете и минусите на своята работа. Смятаме, че тези характеристики са напълно актуални и за българския IT сектор.

Плюсове:

  • Магически сили, които карат думите да оживяват;
  • Можеш да си едновременно креативен и логичен;
  • Тонове възможности за професионален растеж и никога не спираш да се учиш;
  • ГОРЕЩ трудов пазар, намирането на работа отнема дни, а понякога става само за ден;

Минуси:

  • Няма достатъчно колежки на работа;
  • Досадно е, когато трябва да се поддържат стари браузъри (очевидно на прицел е Internet Explorer);
  • Понякога е стресиращо да се работи при кратки срокове, но това е валидно и за други професии;

Въпреки на моменти забавния поглед към професията, това проучване ни показва, че front-end програмист е една перспективна професия по света и в България.

Нека да се върнем пак към сериозните неща… Какво всъщност прави front-end програмиста?

Front-end програмистите използват няколко технологии почти постоянно, ето и просто описание за всяка от тях:

HTML: Определя структурата на уеб страницата. В него се дефинират елементите, които са „тухлите“ за изграждането на сайта.

CSS: Определя стила на уеб страницата. Контролира как се показват HTML елементите, включително техния цвят, шрифт и др.

JavaScript: Език за програмиране, който е включен във всички съвременни браузъри. Използва се, за да се направи уеб страницата динамична, например с анимации.

jQuery: Библиотека за JavaScript, която прави ежедневните задачи с езика много по-лесни.

Ако искате да станете front-end програмист, трябва да започнете обучението си с HTML, който ще ви научи на основните елементи във всяка уеб страница. После, трябва да продължите с CSS, който ще ви покаже как да управлявате цветовете и шрифтовете на уеб страниците. Звучи ви страшно? Не се притеснявайте, HTML и CSS са доста лесни за учене. На база на тази основа, може да надградите с JavaScript и jQuery. Ако положите малко усилия, само след няколко месеца ще сте младши front-end програмист.

Всичко това се покрива от нашия курс „Основи на front-end технологиите“. Защо не погледнете кога е следващият такъв курс? Или не искате да имате магически способности? 🙂

За финал, ви оставяме с това прекрасно клипче, създадено от Code.org. Вижте какво значи да си програмист, според светилата в IT индустрията:

Споделете тази публикация: