Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Компаниите за подбор на персонал – има ли полза от тях?

Компаниите за подбор на персонал – има ли полза от тях?

Живеем в Свят с неограничени възможности. Времето е ценно и всеки от нас гледа да го оползотвори максимално. Това е причината да си поставяме цели и да си даваме кратък срок за изпълнението им.

Не случайно всички големи компании, които са проспериращи, в началото на всяка година имат целеполагане и определен период от време, който е планиран за достигане на целите им. Една от основните цели почти винаги е „намирането на нови, подходящи кадри“. Оказва се, че в наши дни, въпреки голямата безработица, компаниите не успяват да запълнят свободните си позиции. Кандидатите от своя страна, се срещат с много компании и все пак не успяват да намерят „своето място“.
Това е ключов момент и за двете търсещи страни. Тогава се обръщат за съдействие към компания за подбор на персонал. Основните причини за това са няколко:

  1. Качество и надеждност на процеса;
  2. Пестене на време и ресурс и за двете страни;
  3. Могат да получат полезни съвети за компанията и кариерно развитие.

Използването на консултантски фирми в областта на управлението на човешките ресурси е широко прилагано в страни с пазарна икономика. В България от сравнително скоро започна да се прилага тази практика. Както споменахме по-горе, има причини за това.
Качеството, което предлагат компаниите за подбор на персонал е гарантирано, както и надеждността. Това се дължи на базата от качествени кандидати, с които фирмите разполагат. Междувременно това е голям плюс и за търсещите работа. Комуникацията между бизнеса и кандидатите става доста по-лесна, тъй като автобиографията ще бъде прегледана много внимателно, ще бъде сравнена с изискванията на компанията и ще бъде предоставена за преглед.
Друга причина да се използват услугите на фирмите за подбор на персонал е, че те разполагат с актуална информация за пазара на труда и могат да дадат полезни съвети на компанията относно позициите и търсенето на кандидати.
Също така дават полезни съвети и на търсещите работа. Как да изготвят своето CV, така че да спечелят покана за интервю и как да се държат на първа среща с евентуалния си настоящ работодател.
Всички тези дейности, които изпълняват консултантите, са много важни както за работодателите, така и за кандидатите. От голямо значение е двете страни да са доволни и да стартират съвместно работа, тъй като това означава, че фирмата за подбор си е свършила качествено работата.

Има още няколко причини, поради които си заслужава да използвате услугите на компаниите за подбор на персонал. Ето и някои от тях:

1.Ще спестите време. Процесът по наемане може да отнеме дълъг период от време и то основно началните етапи – преглед на CV-та. Причината за това е многото кандидатури за позицията. Често пъти, както споменахме по-рано, времето е ценно и не винаги HR-ите в компаниите имат достатъчно време за преглед и отделяне на подходящите кандидати. Ако първоначалните стъпки на подбора се предоставят на агенция, то това едно добро бизнес решение, което ще спести време и ресурс.

2. Агенциите за подбор имат голяма база от кандидати, които са селектирани много внимателно въз основа не техния опит и постижения. Т.е. ще ви бъдат представени качествени кандидати, което от своя страна може да спомогне за бързото откриване на „точния“ човек за позицията.

3. Има много нива на процеса по подбор. Едно от тях е да се провери кандидата, т.е. да се поискат референции от предишен работодател. Реално консултантите могат да ви спестят и това усилие.

4. Агенциите внимателно проучват кандидатите, които предлагат на работодателите, тъй като искат да бъдат сигурни, че изпращат опитен човек, който ще върши по най-добрия начин работата, за която е нает. Това вдъхва сигурност.

5. Добрата агенция за подбор на персонал може да работи по няколко позиции на една компания. Намирайки успешния кандидат, компанията ще е уверена, че ще може да се довери отново на агенцията при наличие на нови позиции.

6. Добрата агенция за подбор на персонал ще работи както с клиента, така и с кандидата. Ще му помогне да подготви своята автобиография и ще го посъветва, кое е важно, когато се явява на интервю за работа при потенциален работодател.

Ние от Plovdiv Academy можем да Ви помогнем да откриете най-подходящите кандидати, както и да помогнем на търсещите работа, да открият своето, ново работно място!

За повече информация може да се свържете с нас на: contact@plovdivacademy.com .

Споделете тази публикация: