Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Портрети: Велизар Малевски

Портрети: Велизар Малевски

Velizar_Malevski_portrait Тази седмица се срещаме с Велизар Малевски, който ще бъде лектор на курса ни „Създаване на уеб сайтове с PHP и MySQL“ от Септември. Разговаряме за технологии, IT сектора и курса, който той ще води.

– Представи се с няколко думи. 

Казвам се Велизар и компютрите ме влекат още от малко дете. Занимавам се с програмиране от около 10 години, като започнах докато бях студент в специалност „Информатика“. В момента имам outsourcing фирма в София. Обичам решаването на сложни технически проблеми по най-добрия начин.

– С какво се занимаваш извън работа? 

 Както повечето хора, обичам да прекарвам личното си време с близки и приятели. Харесвам морето и пътуванията. Дори тази година, използвах Майските празници да обиколя с приятели няколко страни в Европа – Италия, Франция, Австрия и Словения. Обичам да карам картинг, АТВ и много ме влекат колите и моторите като цяло.

– Как започна да се занимаваш с програмиране?

Имам спомен от 10 годишен как на моя Правец 8М преписвах сорс код от книга, за да играя любима игра. Кодът беше дълъг 21 страници и при една правописна грешка или рестарт на компютъра всичко се губеше.

В последствие, в университета установих, че няма да получа това, което търся и започнах да работя в малка уеб ориентирана фирма от 2-ри курс. Там работих 4 години и научих основите на уеб програмирането с PHP. Проектите ми бяха предимно уеб сайтове за хотели, но имахме и няколко ресторанти и туроператори като клиенти.

– С какви технологии си работил до сега?

Започнах като младеж с Basic и Pascal, още в гимназията. В университета минах набързо през PHP, Java и C++, но работата ми изискваше най-много PHP и се концентрирах върху него. Във фирмата, в която работех по време на следването си, се занимавах с уеб дизайн (Photoshop) и създаване на анимации, рекламни банери и презентации (Flash), но фокусът ми беше главно върху PHP и MySQL. И до ден днешен, през по-голямата част от времето работя с PHP и MySQL.

Кариерният ми път премина и през няколко Java, Ruby и Python проекта, както и работа с NoSQL и MS SQL бази данни. Имам и широк опит с конфигурирането на Linux сървъри. В последно време съм привлечен от JavaScript технологиите – Node.js, AngularJS, Backbone.js и Ionic JS.

– Кой е най-интересният проект, в който си участвал?

Два проекта са ми се запечатали като най-интересни. Първият е „video streaming“ портал, който използваше Java технология (WOWZA) за „video streaming“-а, flash за показване на видеото и Symfony2 framework за уеб сайта. Проектът ми беше изключително интересен, защото имаше много технически предизвикателства – „scaling“ на „video stream“-a, поддръжка на видео за мобилни устройства (не на цял екран) и други.

Вторият проект беше за един от най-популярните американски спортни портали. Там предизвикателството беше големият обем от данни, които трябваше да бъдат публикувани с минимално забавяне. Използвахме Drupal CMS, който беше доста модифициран/персонализиран и извличахме и обработвахме гигабайти от данни ежечасово.

– Защо е добре човек да се насочи към PHP като технология?

Предимствата на PHP като език за програмиране са, че е доста гъвкав и лесен за научаване, а същевременно предлага широк кръг от функционалности и възможности. Много хора смятат, че модерните „back-end“ технологии биха го заместили, но няма нито една, която да покрива напълно възможностите и гъвкавостта му. PHP има огромна „open source“ общност, която може да спомогне за намирането на решение на почти всеки проблем. Съществуват много готови CMS-и и надеждни „frameworks“, някои от които са движени изцяло от общностите около тях. Всичко това намалява времето за разработване, но това не е за сметка на качеството.

Научаването на PHP може да бъде чудесна основа за овладяването и на някой друг програмен език – Java, C++ и други обектно ориентирани езици. В продължение на доста години, PHP е един от най-консистентно търсените езици за програмиране на пазара на труда в България и по света.

– Какъв е профилът на човека, който успешно може да се справи с водения от теб PHP курс?

Необходимо е участниците да имат само базисни познания по HTML, дори те да са на ниво университет или гимназия. Не е необходим предишен опит в програмирането, но е хубаво кандидатите да имат логическо мислене.

Най-важно е желанието на курсистите да се научат да програмират. Те трябва да са упорити и постоянни в обучението си. Нужно е да отделят и част от свободното си време в къщи, след лекциите, за да затвърдят и разширят придобитите на курса знания.

– Знаем, че смяташ да направиш входен тест, с който да подбереш участниците в курса. Ще ни разкажеш ли малко за него?

Както вече споменах, търся само базови познания по HTML. Въпросите въобще няма да са трудни и смятам, че човек с минимални познания в сферата ще се справи с входния тест без затруднения.

– Какво мислиш за IT сектора в България?

Смятам, че IT сектора в България не спира да се развива през последните 10 години. Има много възможности за работа със и във големи и известни мултинационални компании, както в офисите им в България, така и дистанционно. Секторът гарантира на специалистите в него добър стандарт на живот и отваря мирогледа на хората.

В последно време, дори се наблюдава интересна тенденция при опитните кадри. Те биват привличани от големи чуждестранни компании, които ги релокират в офисите им по Европа и света.

Споделете тази публикация: