Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Портрети: Георги Чакъров

Портрети: Георги Чакъров

Georgi_Chakarov_portret

Тази седмица се срещаме с Георги Чакъров, който ще бъде вторият лектор на курса ни „Създаване на мобилни приложения за Android“ от Септември. Разпитваме го за технологии, планинарство и курса, който ще проведем заедно.

– Представи се с няколко думи.

Казвам се Георги, на 25 години и съм роден в Пловдив. Завършил съм математическата гимназия в града, а след това учих информатика в Пловдивския Университет. Още от гимназията се запалих по програмиране и алгоритми като цяло. Там участвах в отбора по програмиране и съм ходил на състезания из цялата страна. По време на следването си, продължих да участвам в студентски състезания по информатика. Всички тези състезания много ми помогнаха да си разширя кръгозора в различни сфери на програмирането.

След като завърших, започнах като стажант в Black Bear Development и към днешна дата съм главен Android програмист там.

– С какво се занимаваш извън работа?

Тренирам Тай Чи. Това е китайско бойно изкуство, което се фокусира върху вътрешната енергия на човешкото тяло. Също така, обичам да се разхождам из планините – правя леки преходи, покорявам върхове и др. Вечер често работя по собствени проекти, като имам интерес към изкуствен интелект и пиша генетични алгоритми и неврони мрежи.

– Кои върхове си покорил?

В България съм покорил Черни Връх и Вихрен. Също съм бил и в Алпите, където изкачих Доломитите в Италия – “Via Ferrata”. Там има няколко пътеки опасани с метални въжета за безопасност. Закачен си с две въжета и карабинери, а отляво имаш 200 метра дълбока пропаст. Аз принципно имам страх от високото, но преглътнах страховете си и продължих напред.

– Как започна да се занимаваш с програмиране?

Първият ми спомен относно програмирането беше от един Интернет форум. Исках да разбера как да сложа думата „тук“ и след клик с мишката да отиваш на друга страница. После отидох в гимназията и там се представях доста добре в часовете по информатика. Един ден учителката ми предложи да видя школата по програмиране. Срещнах се с водещия на школата (системен администратор), заговорихме се доста и много се запалих по идеята. Най-много ме грабна фактът, че имаше пътувания и голяма удовлетвореност. После всичко се случи от само себе си.

– С кои технологии си работил до сега?

Отначало започнах със C++ и се занимавах само с него до започването на следването ми. В университета изучавах Java и допълнително разширявах познанията си вкъщи. Започнах след това стаж с Java и до ден днешен това е най-силният ми език за програмиране.

От една година се занимавам също и с JavaScript, като разработих приложение за “set-top box” за телевизори. С него участвах на “Appathon” в Холандия.

Имам и няколко мои собствени експериментални проекти, където пиша на Python. Писал съм и малко “production” код на Python във фирмата.

От всичко най-много ми допадат мобилните технологии, защото това е нещо, което хората могат да видят и пипнат. Към момента се развивам като Android програмист. От време на време обичам да експериментирам с нещо ново или нова концепция, но все пак гледам да следвам това, което притежавам като знания.

– Кой е най-интересният проект по който си работил?

Като замисъл, най-интересно ми беше приложението Nieuwsbite, което разработваме от доста време в Black Bear. В началото то започна като проста концепция, която успя да се развие изключително много за кратък период от време.

Като технология, най-интересно ми беше приложението BonBebe, което е разработихме за най-голямата фирма за бебешки храни в Холандия. Там си създаваш албум за бебето и после има опция да го поръчаш на хартия. Голямото предизвикателство беше синхронизацията между различните устройства. Всичко започва с приложението, в което се добавят профили и снимки на бебето, които също могат да се редактират. Информацията се пази на сървъра, който генерира “pdf” файл готов за печат с всичките нужни правила за печат (направен на Python). След това, всичко се праща на къща за печат, откъдето потребителят може да го получи. За мен това е точно информатика – събиране, съхраняване, обработване и разпространение на данни.

– Какъв е профилът на човека, който успешно може да се справи с курса по Android, който ще водиш?

Участниците трябва да са запознати с Java, като не е необходимо да са на ниво “guru”, но е нужно да знаят синтаксис и семантика на добро ниво. Също така, те трябва да познават основните концепции на OOP (обектно-ориентираното програмиране). Плюс е и ако някога са се занимавали с “framework”, за да знаят, че не се прави всичко от нулата.

Търсим хора, които са любопитни, енергични, с добра концентрация, постоянни са и имат нужда да се самоусъвършенстват. Трябва да имат и желание да доразвиват вкъщи всичко, което научават на курса.

– Какъв съвет би дал на човек, който иска тепърва да навлезе в IT сектора?

Бих му казал, че ако го прави само за пари, тогава програмирането може да му се стори най-скучната професия на света. Трябва да има искра и естествен интерес, за да се занимава с програмиране и код.

За успеха, ще му е нужно голямо постоянство и силни нерви, за да не се отказва при първия провал. Грешките при кода се случват ежедневно. Докато се подкара една работеща програма, минаваш през 50 варианта, които не работят. Трябва да се прави корекция, преди да се направи нова проба.

Компютърът е глупава машина, защото прави точно това което му кажеш. За да работи една програма, трябва програмистът да я е създал правилно и да я е усъвършенствал.

– Какво мислиш за IT сектора в Пловдив?

Секторът се развива, но има още много накъде да расте. Ежедневно излизат нови работни места, което е добра прогноза за бъдещето. Човек, който е решил да се занимава с това ще има сигурност и перспектива.

Споделете тази публикация: