Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Портрети: Гергана Тачева

Портрети: Гергана Тачева

Gergana Tacheva PortretТази седмица изместваме фокуса от ИТ сферата, за да се срещнем с една нестандартна, креативна и свежа личност – дизайнерката на бижута Гергана Тачева. Тя създава всяко свое произведение с желание и душа, а резултатите са елегантни бижута с фантастични цветове, стилни форми и уютни материи.

Представи се с няколко думи.

Безкрайно трудно ми е да опиша себе си само с няколко изречения… никога не съм успявала да се вместя в толкова малко. Не зная как само с няколко думи да опиша, колко съм влюбена в живота, в работата си и в близките си (като за черешка на семейната ми торта поставям сина ми – Кристиян) и как с няколко думи да опиша приятелите си, които са толкова, колкото и интересите ми, а и толкова различни и как да опиша клиентите си с няколко думи… много трудна задача.

И все пак, щом се налага бих описала себе си като РАЗЛИЧНА. Различна съм в работата си с всеки един клиент, различна съм в подхода си към предизвикателствата, които ми отправят, различна съм в погледа си към света и в какво ли не още съм различна. Има и неща обаче, в които съм извънредно постоянна – обичам близките си, приятелите си и клиентите си и никога не им изневерявам. Старая се с цялото си същество да не ги разочаровам – ето в това, за целия ми живот до момента, не е настъпила никаква промяна. Може би с всичко казано дотук исках да подскажа, че съм и малко ШАНТАВА.

От колко време се занимаваш с изработката на бижута и как започна?

Започнах през не толкова далечната 2010 година, първоначално с идеята бижутата да бъдат допълнение към собствения ми имидж и ежедневното ми облекло. Постепенно се заех с изпълнението на поръчки за близки приятели. След време поръчките се увеличиха, моята страст също и така се роди Josefine’s bijouterie.
Стремя се бижутата на Жозефин да са уникални, много различни, понякога – ексцентрични, друг път с повече доза романтика, но винаги даващи някакво изявление! Силен привърженик съм на „statement jewelry“ – това са онези огромни късове изкуство, които говорят вместо притежателките си.

Кое те вдъхновява да твориш?

Моите Кралици – както обичам на галено да наричам клиентките си – те са моето най-голямо вдъхновение. Те са тези, които ме зареждат с плам и желание да се стремя към създаване на онова нещо, което ще допълни тяхната индивидуалност. Много често бижутата са поръчково изработени, след като съм почувствала темперамента, духа, излъчването и съм разбрала конкретните желания на моята нова Кралица.

Колко време ти отнема изработката на едно бижу и защо всяко бижу е уникално?

Времето за изработка на бижу – зависи от самото бижу. Ако става дума за масивно колие, което трябва да бъде съчетано с точно определен чифт обувки или с точното настроение на цялостния тоалет – то тогава времето е много по-дълго, отколкото при изработката на мини обеци. В други случаи, работата върху чифт обеци може да отнеме дори няколко дни. Всичко зависи от това, какво трябва да изразява бижуто или конкретния аксесоар.

Всяко бижу е уникално, защото зад всяко стои отделна история и всяко притежава свое собствено настроение. Материалите, с които работя и които вграждам, често са закупувани от антикварни магазини – и съответно бижутата, които са направени – не могат да бъдат повторени.

Случвало се е, някой да поиска точно същия чифт обеци, които е закупил преди месец, за да ги подари на приятелка. В такива случаи изработвам нещо подобно, нещо, което носи в себе си подобен заряд, но никога същото, защото дори да успея да намеря същите материали, то моментът вече ще е друг, както и нагласата.

Кой е най-любопитният резултат, който се е получавал, когато си експериментирала?

Има дни, в които искам да направя бижу, но да не го виждам изцяло, а някъде дълбоко във въображението си, заровено… и не иска да излезе на повърхността. Тогава започвам да работя, без да се стремя към определен краен резултат, и се случва бижуто, което се е родило като пръстен, в крайна сметка да се превърне в брошка. Тогава осъзнавам, че то винаги си е било брошка, просто е трябвало да ѝ помогна да се покаже.

Какво те кара да не спираш да твориш?

Семейството ми. Приятелите ми. Те са моята опора, моят пристан… моят свят. Те са тези, които приземяват твърде бурните ми емоции и ми дават спокойствието да вървя по пътя, който съм избрала. През годините съм била завладяна от различни предизвикателства. Давала съм шанс на изобразителното изкуство, на науките, на търговията и винаги нещо ми е липсвало… Сега съм сигурна – това е моят път! Харесва ми!

Какво искаш да дадеш от себе си на бъдещите притежатели на твоите бижута?

Винаги съм искала бижутата ми да зареждат хората с положителни емоции. Мечтая си, когато някоя дама си сложи бижу от Josefine’s bijouterie да се усмихне, да ѝ донесе настроение, но всъщност знам, че бижутата могат да донесат много повече – от идентичен и завършен външен вид до увереност и вдъхновение.

Какво правиш, когато не майсториш в ателието?

Обичам да готвя и да експериментирам с различни ястия. От скоро вече мога и да меся, което за мен си беше някакво предизвикателство. Отделям време на сина си – имаме си ритуали и неща, които вършим само двамата. Срещам се с приятели или просто се радвам на свободата си!

Какво те разсмива и какво те натъжава?

Моят син винаги успява да ме разсмее – дори в най-мрачните ми моменти. Притежава едно особено чувство за хумор, което е по-присъщо на възрастен човек, и успява да го използва с такава лекота… Прекрасно е и много забавно.

Какво ме натъжава – много неща в днешния свят ме натъжават – от безхаберието до безпаричието, което озлобява хората. Темата е много дълга, тежка и болезнена.

Как един творец успява да ръководи бизнес?

Трудно. Всеки ден е разграфен до последната минута, което понякога убива вдъхновението. Тогава спирам за малко, за да събера мислите си, и после пак отначало. Динамично е – но това е съвременният свят – динамика и борба.

Смяташ ли, че в България е безсмислено да се занимаваш с изкуство и би ли живяла на друго място?

Не, не е безсмислено – просто е много трудно. Изисква се упоритост, търпение и самосъзнание, че всичко се случва с едни много малки и бавни крачки. Въпреки това, все още мисля, че мястото ми е тук и не бих искала да живея другаде.

Докъде стигаш в мечтите си? Какво предстои за теб?

Далече… Обичам да мечтая и да си поставям цели. След отварянето на магазина, предстои утвърждаването на Josefine’s bijouterie като бранд. Мечтая да видя наложила се една марка, която подчертава индивидуалността и уникалността във всяка една Кралица.

Какво ще пожелаеш на Plovdiv Academy?

Успехи във всяко едно начинание! Продължавайте да образовате хората, защото напоследък се усеща силен дефицит в тази област. И не спирайте да вярвате – защото нещата се случват бавно, но с достатъчно упоритост и труд – се случват!

Споделете тази публикация: