Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Портрети: Димитър Павлов

Портрети: Димитър Павлов

Dimitar_Pavlov_portraitТази седмица се срещаме с Димитър Павлов, който ще бъде един от лекторите на курса ни „Създаване на мобилни приложения за Android“ от Септември. Разпитваме го за технологии, интереси и компанията Black Bear Solutions, в която ще има шанс да работи най-добрият курсист след завършването си.

– Представи се с няколко думи.

В момента съм на 27 години и се занимавам с програмиране от 8-ми клас. Партньор съм в компанията Black Bear Solutions, чиято централа е в Холандия. Главната ми роля там е като технически ръководител (CTO) на международно ниво. Участвам също и в мениджмънта на компанията, както и при вземането на решения относно процеси, клиенти и други. В допълнение, поддържам и инфраструктурата за нашите собствени и клиентските проекти. Много често съм свързващо лице между техническия екип и клиентите, като смятам, че умея да говоря добре с хора, които не са запознати с техническата терминология.

Конкретно в българския офис, най-често се занимавам с ревю на почти всякакъв код – Android, PHP, Objective C и други.

Обичам да се представям като човек на много технологии. Когато се захвана с нова технология, целта ми винаги е да постигна това, което искам, максимално бързо, като в последствие изчиствам всички малки детайли и проблеми.

– С какво се занимаваш извън работа?

Занимавам се отново с програмиране, защото целият ми живот е повлиян от IT индустрията и участието ми в нея. Работя по различни лични проекти, понякога се занимавам с хардуер или чета книги. Също така се занимавам и с музика – свиря на барабани и бас. В гимназията участвах в група „Незнам“. Много ми е приятно да се занимавам с музика, но в последно време не успявам да ѝ отделям достатъчно време.

Преди 6-7 години играех тенис по 2-3 пъти седмично, а към днешна дата играя скуош.

– Как започна да се занимаваш с програмиране?

Първият ми досег с програмирането беше един проект, който разработихме с приятели през 2002г. Учителят ни по История в гимназията беше доста технически ориентиран и ни даде като задание да направим уеб сайт на историческа тематика. Успяхме да направим такъв сайт, който беше просто няколко HTML страници свързани една с друга.

В 9-ти клас участвах също и в училищно състезание по информатика, където създадох платформа за тестове на PHP. През целия ми период в гимназията фрийлансвах на дребно, като научих изключително много неща. Имаше и лоши моменти, както в 11-ти клас например, когато един от големите ми клиенти така и не ми плати.

През 2007г. заминах да уча информационни технологии в Холандия, където специалността ми беше комбинация между системна администрация и програмиране. Там продължих да фрийлансвам през Freelancer.com и имах доста клиенти от Холандия и Израел.

– С кои технологии си работил до сега?

Започнах със C++ в гимназията, като в същото време се занимавах с Linux и писах shell и bash скриптове. Паралелно пишех код и на PHP. В университета започнах да уча Java и първият стаж, който успях да си намеря беше с Android програмиране. След това реших да се занимавам изцяло с програмиране за мобилни устройства, а не само с Android. Намерих си нов стаж с iOS програмиране, където научих Objective C. В крайна сметка обаче, прецених, че е по-добре да се концентрирам само върху Android и това е главното нещо, което правя и до момента. В допълнение, знам добре PHP и JavaScript (Node.js, AngularJS). Имам и ограничен досег с Ruby, Python и Perl.

Откъм бази данни съм работил основно с MySQL, малко SQL Server и нищо друго. В момента разучавам NoSQL технологиите във връзка с потенциални фирмени проекти.

Откъм мрежова администрация, работил съм със Cisco и D-Link оборудване. Занимавал съм се с Linux системна администрация на мейл сървъри, уеб сървъри, DNS сървъри и web development среди.

– Кой е най-интересният проект, в който си участвал?

Най-интересно ми е едно приложение, по което работим и в момента. Казва се Nieuwsbite и го започнахме още през 2012г. Същността му са въпроси и отговори, свързани с новини в Холандия, като по онова време потребителите трябваше да „предскажат“ какво ще се случи утре на дадена тема. В началото, създателите на идеята имаха само уеб сайт, като ние им направихме приложения за Android и iOS.

През годините проектът се развиваше. Текущата ми роля в проекта е CTO, като имах възможност да проследя еволюцията му и да участвам директно във взимането на важни решения. Самите технологии са доста интересни, като също така, спазваме най-добрите практики в дизайна и най-текущите конвенции.

– Как се роди Black Bear Solutions?

Преди години, текущият ми партньор в Black Bear Solutions беше мой клиент докато бях фрийлансър. Работих за него около 6-7 месеца, заедно с колега, като двамата му направихме уеб сайт, администраторски панел към уеб сайта и приложение за Android. След известно време работа заедно между клиентът и мен се зароди идеята да започнем общ бизнес. Казах му, че ще се прибирам в България и на него му хареса идеята да създадем бизнес в България и да използваме „economies of scale“. Той дойде в България, регистрирахме фирма и започнахме да градим всичко от нулата.

В началото беше доста трудно и направихме много грешки от гледна точка на процеси и комуникация с клиенти. Отбелязвахме всяка една грешка, с цел да не се повтаря повече. Това е и философията на компанията – няма проблем да правиш грешки, стига да се учиш от тях и да не правиш няколко пъти една и съща грешка.

– Какви проекти разработвате в компанията към днешна дата?

Работим по разнообразни проекти и се стремим да привличаме все повече и повече клиенти. Подбираме проектите си на база това, колко интересно и забавно, според нас, ще стане приложението в последствие. Стремим се повече към медийно ориентирани приложения и такива с фокус върху съдържанието, като бягаме от корпоративни, ERP и CRM системи и други. От друга страна, ако даден проект ни се стори интересен технически, може да го вземем без значение от неговата насоченост.

За пример, мога да дам приложението, което споменах по-рано – Nieuwsbite. То все още е ориентирано към новини и има геймифицирана концепция. Всеки ден се публикуват по 10 новини, като към всяка от тях има въпрос с два отговора и видео клип. Когато потребителят отговори на всички въпроси, получава дневен резултат и трупа точки.

Занимаваме се също с проекти свързани с изкуство. Имаме проект, по който си партнирахме с Амстердамския Кралски Музей и “Getty” музея в Калифорния. Идеята беше да се създаде платформа за достъпност на изкуството. Приложението ни “stream“-ваше снимки и сканирани произведения на изкуството на телевизор посредством Chromecast или Smart TV. По този начин, телевизорът вкъщи може да се превърне в динамична картина, когато не се ползва. По този проект създадохме iOS и Android приложения.

Отново в сферата на изкуството, създадохме мобилно приложение, което използваше iBeacon и се опитахме да го интегрираме с няколко музея по света. Идеята беше потребителят да получава информация на устройството си за експонатите, който вижда в момента, в зависимост от местоположението му в музея.

Друго доста интересно приложение, което сме правили беше в сферата на медицината. Нашето желание беше да го интегрираме в спешната помощ на Амстердам, където има доста етноси. В приложението имаше полезни фрази на 30 езика, които биха помогнали за комуникацията с пациента. Например, ако човека го боли глава, той може да види въпроса на собствения си език и да избере със слайдер силата на болката.

Стратегическата цел на компанията ни е да работи по вътрешни проекти с външно финансиране, или с клиенти, които искат да работим заедно дълго време и за предпочитане на множество платформи.

– От какви хора имате нужда днес във фирмата?

Винаги търсим хора, които могат да се учат бързо и разбират от много технологии, дори и по малко от всичко. Не търсим хора концентрирани само в една технология. Искаме хората да се занимават с различни неща и да имат предприемачески дух, за да разбират кое носи стойност за бизнеса. Нещо може да е интересно от технологична гледна точка, но ако не носи стойност, няма смисъл да се отделя много време за него.

Отворени сме за Android профили и уеб програмисти. Имаме и голяма нужда от програмисти за iOS.

– Какво мислиш за IT сектора в Пловдив?

В Пловдив идват все повече големи и интересни IT фирми, а качествените хора остават все по-малко. Малко хора имат знанията да започнат работа директно след университета, а тези които ги имат, отиват в София или в чужбина. Накратко, ситуацията с IT кадрите в града е доста тежка.

България като цяло става все по привлекателна за IT фирмите, защото има добри специалисти и голяма разлика в стандарта със “западния” свят. Много хора обаче продължават да се занимават само с аутсорсинг и не създават никаква добавена стойност. Въпросната добавена стойност изтича навън, а пък в България се поздравяваме, че уж секторът се развива.

На всички е ясно, че има огромен проблем и с образованието. Половината от изучаваните неща в университетите са морално остарели технологии, които не се ползват и не трябват на никой. Нищо не се прави в посока модернизация.

– Какъв съвет би дал на някой, който тепърва иска да навлезе в IT сектора?

Съветвам хората да не навлизат в сектора, ако не харесват и не вярват в информационните технологии и няма да им е приятно да отделят време да учат нови неща постоянно. Ако ще го правят само заради големите заплати и високия стандарт на живот, няма смисъл. Работата в IT сектора е много интересна и удовлетворяваща, но само ако наистина искаш да се занимаваш с това. Тези, които са привлечени само от парите не се справят и не им се получават нещата.

Също така, съветвам хората да са предприемачи и да не се колебаят да рискуват. Дори и ако не са технически лица, пак е доста интересно да се инвестира и да се развива бизнес в IT сектора.

Споделете тази публикация: