Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Портрети: Иван Джеферов

Портрети: Иван Джеферов

Ivan_Djeferov_portretТази седмица се срещаме с Иван Джеферов – проектант на софтуер, млад предприемач и съосновател на някои от най-интересните организации в Пловдив.

– Здравей, Иван! Можеш ли да ни се представиш с няколко думи?

Винаги ми е било чудно, защо хората се представят с професиите си. Аз предпочитам да се представям по неформален начин, защото титлите стряскат. Аз съм Иван и съм най-обикновен човек – нямам специални титли.

– Ще ни разкажеш ли малко повече за себе си?

Основните неща, които ме вълнуват са технологиите, хората и взаимоотношенията между тях. Харесва ми да изследвам, да разучавам и да експериментирам с нови неща, които не са правени до сега или поне аз не съм ги правил – както в бизнеса, така и в живота. Винаги съм отворен и хората могат да се свързват с мен, за да дискутираме и реализираме неща заедно.

– С какво се занимаваш професионално?

Занимавам се със софтуер, като най-често съм проектант на този софтуер и от време на време изпълнител. Също така, организирам събития на различни теми и членувам в различни организации. Съосновател съм на “Start It Smart” – Пловдив, Hackafe и Biz Labs. Смятам, че най-силно развитото ми качество е да правя връзки между хората.

– А какво правиш в свободното си време?

Гледам да съм постоянно сред хора и приятели. Имам страст да пътувам и съм си наумил да обиколя света. Минал съм през доста хобита и обожавам да играя игри.

Едно от основните неща, които правя в свободното си време, е да карам колело. Радвам се, че в Пловдив вече започват да се създават условия за това, макар и за съжаление градът ни все още да не е достатъчно “bike friendly”. Въпреки това, аз си избирам да карам колело.

– Какъв софтуер проектираш и пишеш?

Заедно с колегите ми в нашето студио, разработваме startup мобилни приложения или платформи. Започваме всичко от нулата и го докарваме до работещ бизнес.

Допълнително, имам интерес към cloud технологиите и web.

– Кой е най-интересният проект, който си правил?

Нашето студио е съосновател на един проект, който в момента завършваме. Става дума за мобилна платформа за резервация на салони за красота. Този проект ми беше изключително интересен, защото имаше много предизвикателства от различни аспекти. Хората често не си дават сметка, колко много време отнема един такъв проект като човешки труд, в случая посветихме около 4 месеца на усилена работа. Пазарът, с който ще стартираме, е Саудитска Арабия, като смятам, че имаме потенциал да станем “UBER” на тези услуги.

Друг интересен проект, в който съм участвал, е приложение, което позволява купуване, продаване и размяна на предмети между различни хора и приятелски кръгове. Това беше startup проект, по който работих, докато бях в Дубай.

– Кое е най-голямото събитие, което си организирал?

Най-голямото събитие, което съорганизирам с приятели, е “Startup Weekend Plovdiv”. На последното ни събитие – участниците, заедно с екипа, наброяваха между 100 и 200 души. Организирахме събитието за втора година и то привлече публика от цялата страна – Пловдив, София, Стара Загора, Варна, Бургас и други градове. Имахме дори и участници от чужбина като ментори, жури или лектори. Сред интересните гости, които са посещавали събитието, са Kasper Pihl Tornøe (CEO на Swipes) и Peter Hiscocks (лектор в Кеймбридж и venture capitalist).

Организирам всяко едно събитие с приятели и никога сам. Въпреки че, в България е традиционно хората да искат винаги сами да правят нещата, аз вярвам и съм научен от малък да споделям. Споделям както риска, така и печалбата.

– Ще ни разкриеш ли малко детайли около “Start It Smart” – Пловдив?

Мисията на този клуб е да помага на хората да виждат възможността да са предприемачи и да стартират свой бизнес. На мен, в университета никой не ми е казвал, че мога да имам свой бизнес. Образованието ни обикновено възпитава служители, които нямат никаква идея за предприемачеството. Най-развитите места по света са тези с най-много предприемачи. Там се създават нови продукти и услуги, като същевременно се повишава и качеството на текущите. Смятам, че това е и логичният начин Пловдив да стане по-добро място, като има повече хора, които започват и предприемат нещо.

В “Start It Smart” – Пловдив ни харесва идеята всички предприемчиви хора да са обединени в една мрежа и още на есен ще развием модела с нови лектори и повече срещи.

– Как се роди идеята за Biz Labs?

Дълго време бях freelancer и съм пробвал да работя на изключително разнообразни места. За съжаление, винаги нещо ми липсваше и никога не можех да намеря оптималната работна среда. Още от 2013 г. имах идея да се опитам сам да създам такава среда, в която други хора като мен да работят и да се чувстват добре. През 2014 г. срещнах съоснователя на Biz Labs и от лятото започнахме да работим заедно, за да се случи това нещо. От Януари 2015 г. нашето коуъркинг пространство е вече завършено и е на разположение на всички.

– Какво е коуъркинг?

Коуъркинг е услуга, при която си наемаш бюро, а всъщност получаваш офис без да се занимаваш с излишните детайли и разходи около него. На разположение са всички стандартни офис оборудвания, конферентна зала и прохладна тераса. Като бонус е и страхотната социална среда от млади и мотивирани хора, които правят интересни и иновативни неща. Всичко това в самия център на Пловдив, на главната на града.

– А защо “Печатницата”?

Под сградата, където се помещава нашият споделен офис е била печатницата на Христо Г. Данов. Решихме да запазим духа на традицията, като я претворим по модерен начин. Христо Данов е имал много силна просветителска дейност и ние смятаме, че имаме подобна роля. Искаме да създадем среда, в която да работят лидери, предприемачи и хора със силни личностни и персонални умения.

– Как искаш да изглежда Biz Labs през Януари 2016?

Искам да сме на пълен капацитет и да има разнообразни и регулярни събития. Това вече започва да се случва. Искаме да сме познати на хората и те да се чувстват добре дошли тук. А защо да не привлечем и хора от чужбина!

– Какви събития се случват тук?

Имаме клон на международните “Toastmasters”, където хората се учат на ораторски и лидерски умения. Имаме и срещи за LEAN, като лекторът ни е изключително добър и консултира големи компании как да имплементират LEAN процесите. Правим също и User Experience срещи, които ще засилим от есента. Планираме и други по-технологични meetups и курсове за личностни и soft умения.

– Какво мислиш за IT сектора в Пловдив?

Имаме много силни специалисти на световно ниво и “outsourcing”-а е доста развит. Това, което липсва, е всичкият този талант да се насочи към правене на собствени продукти, което ще промени и позицията на България на световната IT сцена. IT сектора е силен, развива се и ще продължи да се развива.

– Искаш ли да пожелаеш нещо на Plovdiv Academy?

Пожелавам на Вашата академия да се развива и да произвежда стойност за хората.

Споделете тази публикация: