Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Портрети: Константин Ангелов

Портрети: Константин Ангелов

Konstantin_angelov_portretВ началото на Ноември, се срещаме с Константин Ангелов – предприемач, дизайнер и определено един от будните и действащи хора в Пловдив.

Представи се.

Казвам се Константин, на 27г. от гр. Пловдив. Бих определил себе си като интересна, динамична и екстровертна личност с интереси в областта на предприемачеството и визуалните комуникации. Девизът ми е “Аз действам”. Обичам да пия кафе, обичам също красивите опаковки, креативните реклами, стилните и минималистични визии, модерната архитектура, мъдрите хора, джаз музиката и разбира се продуктите на Apple. В професионално естество съм основател на LEMUN DIGITAL, където изпълнявам длъжността и на UX дизайнер. Твърдя, че има два типа хора – едните работят за да живеят, а другите живеят за да работят. Аз съм от втория тип.

Как прекарваш свободното си време?

Имам ужасно много хобита, а това как прекарвам свободното си време зависи до голяма част и от сезона. Най-голямата ми страст са зимните спортове. Карам ски горе долу от времето, в което съм се научил да ходя. През лятото отделям внимание на водните ски и уейк борда. Обичам планината и туризма. Страшно много обичам да пътувам и най-вече да шофирам. Тренирам динамична стрелба макар и не много активно. Любителски се интересувам от авиация, а една от мечтите ми е да изкарам PPL лиценз за свръх лек самолет. Човек трябва да обича това, което работи, така че не мога да не спомена и дизайна като моя страст. Така като се замисля, приятелите ми заемат голяма част от всичко това, за което съм им благодарен!

Не на последно място съм и радиолюбител, въпреки слабата ми активност през последните години. Малко хора знаят какво представлява това хоби и сигурно ще е интересно да споделя, че преди много време с мой колега, също радиолюбител, успяхме да установим радио връзка с екипажа на международната космическа станция. Беше УАУ!

Как се зароди интереса ти към дизайна и кога беше това?

Още от ученическите ми години имах изявено влечение към компютрите и някаква все още неосъзната страст към дизайна. Тийнейджърските щуротии разбира се не бяха на заден план. Първият ми сблъсък с графичния дизайн и заигравката с картинки беше също като ученик. Една от най-старите истории, за които се сещам е от десети клас, когато с малък екип участвахме в ученически конкурс организиран от Siemens. Тогава аз вече бях поразцъквал Photoshop и отговарях за графичното оформление, заедно с потребителския интерфейс на системката. Още като малък обръщах особено внимание на красивите предмети. И до ден днешен се възхищавам на безупречното изящество, с което са направени продуктите на Apple.

През ранните си години занимаваше ли се също с предприемачество?

Да, но не знам до колко това би било правилно да се нарече предприемачество. Много хора живеят с погрешната представа, че човекът предприемач и бизнесменът са едно и също нещо. Аз бих казал, че предприемачът е по-скоро изследовател отколкото мениджър или инвеститор. Що се отнася до мен, още на 20 години ми се отдаде възможност да отворя собствен магазин за чанти и аксесоари, където беше първият ми допир с търговията и мениджмънта на търговски обект. Малко по-късно се озовах и с денонощен магазин за алкохол и цигари, който сега работи добре и е собственост на мои близки приятели. Когато станах на 24 току-що бях осъзнал, че едно от най-важните житейски правила е човек да работи това, което обича и малко след това ме озари идеята да замина за морето, където се занимавах с джетове и други атракциони на плажа, съвместно с мой приятел. Трябваше да подходим предприемчиво и бяхме едни от първите в България, които предлагаха FlyBoard. Беше жестоко! Не затворихме сезона със сериозен успех, но за сметка на това придобихме безценен опит и прекарахме отлично лято. Точно набрал инерция се прехвърлих към безпощадната идея за нощен клуб в Стара Загора, което беше за кратко и където полетът беше от високо.

Именно познания ми в дизайна и опитът ми с Photoshop тогава бяха спасителния парашут, който ме приземи на земята без смъртоносни поражения. Първоначално рехабилитацията ми започна с работа като Freelancer. Тогава беше и първия ми допир с индустрията на професионално ниво. В началото на 2014-та създадох собствен луксозен бранд дамски чанти, които успешно представих на изложение в Москва, а година по-късно успях да основа LEMUN DIGITAL, където всъщност вече можем да говорим за предприемачество. Всичко друго беше просто безценен житейски опит. Знаеш ли…? Човек наистина трябва да мине през провали, за да се научи да гледа философски на живота. Опитът неминуемо учи на много неща.

Разкажи ни малко повече за LEMUN DIGITAL?

LEMUN DIGITAL е естественото продължение на работата ми като freelancer. Бих определил компанията като творческо студио с технологична насоченост, специализирано в областта на визуалните комуникации, информационните и комуникационни технологии, дигиталните стартъпи. Работим в малък екип и приоритетно се занимаваме с графичен дизайн, уеб и UI/UX дизайн (дизайн на потребителски интерфейси и мобилни приложения), продуктов дизайн. Определяме себе си като “Creative thinkers with a focus on graphic design and digital startup production”. Като мултидисциплиниран екип, решихме да приложим диверсификационна политика и съответно да предложим по-широка гама от услуги. С оглед на това, от скоро работим не само с клиенти, но също започнахме развитието на LEMUN LABS, където фокусът е върху собствени стартъп проекти или външни такива, преминали през първоначален етап на финансиране. Екипът е сплотен и нещата за сега вървят добре. Основен принцип е всички да сме в перфектен унисон, стараейки се да не губим удоволствеито от работата. Затова си сложихме и тенис маса в офиса, на която не само разпускаме ами и обсъждаме възможностите за закупуване на модерен офис автобус (смее се). За съжаление все още сме много малки и автобусът ще трябва доста да почака.

Какви проекти планувате да развивате през следващите 3 години?

Имаме си списък с потенциално добри идеи, които искаме да реализираме като екип в LEMUN DIGITAL. Списъкът е дълъг, но в момента работим по проект в областта на споделеното пътуване, който трябва да стартира до края на годината. Споменах ти за модния бранд, на който поставих началото, но сега с колегите възнамеряваме да възобновим дейността по него като създадем високотехнологична “умна чанта” – един от проектите с най-висок приоритет в момента. Все по-често дискутираме и възможностите за въвеждане на иновации при винарските изби и ресторанти. Идеи много, просто трябва да се действа.

Разкажи ни и за другите членове на екипа?

Макар и малък, вярвам, че имаме най-готиния екип на света. Обичам хората, с които работя. Искам да обърна специално внимание на Емануил Шейнин, който е съосновател (co-founder) в LEMUN DIGITAL и мой изключително добър приятел. Той завърши архитектура в Германия, но някак не му беше достатъчно и реши да разшири познанията си и в областта на визуалните комуникации. Член е на МЕНСА и определено е мозъкът в екипа. Макар и “човек в сянка”, без него сме погубени, защото често е не само нашия мозък но и разум.

Каква стратегия за развитие на компанията плануваш да приложиш?

Едва ли ще имаме време да дискутираме това в детайли. Мога само да споделя, че в момента разработваме проект по “Оперативна програма за развитие на човешките ресурси” с общ бюджет от 163 000 лв., чрез който плануваме не само да отворим 6 нови позиции, но и да обезпечим офиса с оборудване от най-високо ниво. За момента финансираме дейностите в LEMUN LABS със собствени средства на принципа “буутстрапинг”, така че сега в лицето на оперативната програма ние имаме много добра възможност за осигуряване на ресурс, необходим за плануваните проекти.

Какво би посъветвал младите хора в България?

Повечето хора съветват младите да бъдат по-смели и да не се страхуват от това да поемат рискове, но аз по-скоро бих засегнал противоположната страна на нещата. Съветвам ги да не бързат и внимателно да премислят всяка своя стъпка. На мнение съм, че човек изгражда личността си до около 25 годишна възръст, като преди това е силно уязвим, крехък и способен да изпита толкова силно разочарование от неуспеха, че дори да се откаже от мечтите си. Не трябва да се опитваме да изпреварваме съдбата си. Не трябва също да бързаме тогава, когато не се чувстваме на 100% готови.

Какво ще пожелаеш на акедемията?

Само напред и нагоре! Университетите към момента не са най-доброто решение за създаване на нови кадри. Предлаганото образование в тях е морално остаряло, а реформата е бавен и скъп процес. Академията на Телерик в София е безспорно доказателство, че има и алтернативни варианти. За да задържим тенденциозния двуцифрен ръст на индустрията в България, компаниите се нуждаят преди всичко от добри специалисти, но не след 10 години, а сега. Вярвам, че Plovdiv Academy има много добър потенциал и е правилното решение за младите хора в района с интереси в областта на информационните технологии.

Споделете тази публикация: