Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Бъдещето на Интернет

Бъдещето на Интернет

Някой учени твърдят, че времето се движи напред с постоянна скорост. По-изобретателните спорят, че всичко се променя със скоростта на светлината. Но никой не може да каже с каква скорост се развиват Интернет и технологиите.

Да предвидим бъдещето на технологичното развитие е невъзможно. Разбира се, има „проблясъци“ от бъдещето, които ни насочват, какво ни очаква в следващите няколко години.

Тук сме събрали списък с прогнози за бъдещето на Интернет, базирани на най-интригуващите съвременни разработки. Много от тях са тенденции, които започнаха да се разгръщат преди няколко години. Тези прогнози създават една карта на пътя към бъдещето и ни помагат да се ориентираме по-лесно.

REST протокол

Услугата REST (Representational state transfer) представлява разпределителна системна рамка, базирана на уеб протоколи и технологии. Архитектурният модел Rest включва взаимодействията между сървър и клиент, осъществени по време на трансфера на данни. Уеб е най-мащабната имплементация на REST. REST протокола е взел контрол над УЕБ и е целеустремен да задържи господстващата си позиция и да се превърне в напълно развит член на Интернет.

Причините са очевидни. Програмистите обичат леснотата на REST. Благодарение на основната си архитектура REST е по-лесен за разбиране и релевантно е и по-лесен за дебъгване. Няма нищо по-лесно за разбиране от това всички данни да са в текстова форма. Затова не се учудвайте, ако след време новата ви охранителна камера, микровълнова или машинка за бръснене дойде с Nginx (произнася се „engine X“ – високопроизводителен уеб сървър и прокси под BSD лиценз.) използвайки порт 80 и съобщавайки всяка една новина за устройството на HTLM и CSS.

Възхода на Binary протоколите

Препращането на данни напред и назад в JSON пакети с REST протоколи е просто, поне като сравним със стария свят на XML данните. Някой програмисти все още се чудят защо трябва да преобръщат Binary данни в низ за да може да бъдат представени правилно в JSON. В крайна сметка всички други биха направили един разбор на този низ от данни и да го върнат обратно в байтове.

Изграждането на повече binary протоколи ще е, като изкачване по хълм. HTTP стандартите изглеждат, че в своята същност са текстови. Много програмисти са се сблъсквали с приоритетни binary протоколи, които могат да бъдат разопаковани сами в приоритетни библиотеки, които може би ще проработят както трябва, а може би – не. „Отвореността“ на JSON и REST към момента е печелившия вариант.

Видеото уби звездите на HTML (Както от песента „Video kill the radio star“)

В древните времена сърфирахме из Уеб пространството, скачайки от сайт на сайт, взирайки се в текстове и кликахме на хиперлинкове, ако желаем да прочетем повече. Сега вече гледаме клипове часове наред, ставайки лениво от дивана, когато свърши епизода. Ако изобщо докоснем клавиатурата, е за да потърсим следващия „сезон“. Интернета се превръща все повече и повече в телевизия и видео, стриймовете превземат пространството, лишавайки ни от нуждата да четем и мислим сами.

Това не е напълно вярно разбира се и има хора, които твърдят, че Интернет е нашия освободител от телевизията. Хората закусват, гледайки откъси от любимите си предавания в Интернет, като по този начин избягват реклами, досадни клипове и т.н.

Smart телефоните ще правят всичко друго, освен да може да се говори по тях

Вече все по-малко и малко хора говорят по телефона. Изпращаме съобщения, четем имейли, посещаваме уеб сайтове и това е само началото. Малкия екран на телефона вече близо десетилетие коренно променя начина ни на живот и общуване.

Спомняте ли си стария Свят, когато трябваше с часове да чакаме пред лекарския кабинет за да получим медицинска диагноза? Вече има хиляди разработчици, които създават приложния за телефона. Те ни мерят пулса, позволяват, чрез камерата да проверим зачервено ли ни е гърлото, следим тренировката си през телефона, измерваме, колко крачки сме направили, колко километра сме изминали или колко калории сме изгорили. Всичката тази информация може да бъде изпратена до лекар за секунди и той да ни даде диагноза. Следващото поколение от smart телефони ще направи сегашните устройства да изглеждат дори смешни.

„Ако искате да знаете, какъв ще бъде Интернет в бъдеще, попитайте своите деца. Вашите деца – това са тези, за които Интернет е съществувал винаги. Те не са уловили неговото отсъствие. Те не са уловили неговото създаване. Те знаят само, какво е той.“– Винт Сърф.

Очаквайте продължение – „Бъдещето на програмирането“.

Споделете тази публикация: