Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

NASA Space Apps Challenge: Равносметка

NASA Space Apps Challenge: Равносметка

Тази година, за пръв път в Пловдив се проведе международният хакатон „NASA Space Apps Challenge“, с организационната подкрепа на Plovdiv Academy и щедрото спонсорство на фирми от града и цялата страна. Пловдивските участници в състезанието блеснаха със своите иновативни и интересни проекти. Опитахме се да опишем накратко всеки един от проектите.

„Симулатор за бъдещо развитие на космодруми“

Проектът представлява игра, в която може да си построите от хотел до площадка за вертикално изстрелване или фабрика за добив на ресурси и минерали. Също така, играчът може да създаде и специална сграда наречена „площадка за орбитално изстрелване“, която е вдъхновена от МАГЛЕВ технологията. В проекта се използват реални топографски данни за генериране на терена и е добавена опростена игрова икономика. Благодарение на този проект, може да се планира в опростен вариант инфраструктурата на истински космодруми и лесно да се забележат и отстранят различни проблеми. Вплетената в играта опростена икономика, може да спомогне да се предотвратяват потенциални финансови затруднения при конструирането на сгради и съоръжения в космодрумите. Проектът стана местен победител, нареди се в ТОП 5 на категорията „Best mission concept“ и се класира сред първите 25 проекта на международно ниво.

NSAC_Team1

“AirAroundMe”

Замърсяването на въздуха е често срещан проблем, свързан с бързо разрастващата се икономика, който не забелязваме, поради натовареното си ежедневие. За да се борят с него, пловдивските таланти създадоха приложението „AirAroundMe”. То използва отворена информация директно от базата данни на NASA и дава възможност на всеки да намери безопасно за посещение място, без да се притеснява за здравето си. Проектът позволява на потребителите да въвеждат симптоми и медицински проблеми, спрямо географското си разположение. Данните се нанасят на глобална карта, където са видими за четиридесет и осем часа. Приложението стана местен победител и получи глобална номинация в състезанието.

NSAC_Team2

„Self-propelling robot that self-organize”

Проектът е за самоходен апарат, който е базиран на сегашния марсиански роувър, и е предназначен да събира и транспортира проби от марсианската повърхност до базова станция на планетата, откъдето после да поемат към Земята. Марсоходът ще има сензори, които да засичат препятствията пред него, за да се избегнат повреди. За движение се използват две вериги, които позволяват плавно придвижване през негостоприемния терен. Апаратът ще има и въртяща се част, която да почиства събраните проби от замърсяване, чрез центробежна сила. За да се спестява енергия, въпросната част ще се захранва от генерираната кинетична енергия при движението на роувъра. Основното приложение на апарата ще е при търсенето на течна вода и следи за многоклетъчни форми на живот. Проектът бе номиниран за наградата „People’s Choice“ на международно ниво.

NSAC_Team3

Rover

„Free Energy”

С този проект, младите иноватори се опитват да създадат безплатен източник на енергия, представляващ плазмен генератор, който генерира 100% безплатна енергия, без да замърсява планетата. За целта се използва химически микс, който привлича електрони от въздуха, като успешно са създадени 3V електричество. За съжалени, финансовите възможности не позволяват създаването на по-голям генератор, при който произвежданата енергия ще нарасне експоненциално, а КПД ще е около 80%. Проектът спечели наградата в секция „Innovators“.

Free energy

Споделете тази публикация: