Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Създаване на перфектното CV

Създаване на перфектното CV

Всеки човек, който търси работа, знае че CV-то е ключов фактор за преминаването на следващия етап от подбора. Нека не забравяме и факта, че автобиографията запознава бъдещите работодатели с Вашите способности.

В наши дни има безкрайно много платформи и формати за създаването на CV-та, че човек се чуди на кой от тях да се спре. Реално не всеки знае как да направи автобиографията си, така че тя да му осигури покана за интервю. Тук не става дума за това, да прекарате много време в създаването на резюмето си и то да е пълно с много информация, тук става въпрос то да е достатъчно добре направено, за да впечатли работодателя.

Работодателите/HR специалистите в повечето случаи са много натоварени и преглеждат стотици резюмета ежедневно. От изключителна важност е Вашето CV да е много добре структурирано, за да се впечатлят от него, което ще Ви гарантира преминаването в следващия кръг от подборната процедура.

Ето и няколко основни съвета, които биха ви помогнали да направите автобиографията си перфектна:

1. Разберете каква е основната идея на CV-то

Автобиографията всъщност е маркетингов подход да представите и „продадете“ себе си. Вашата цел е да впечатлите работодателя, за да се свърже с Вас и да ви покани на интервю. За постигането на тази цел е необходимо:

  • Да докажете на работодателя, че наистина искате да бъдете наети и сте готови да дадете всичко от себе си;
  • Притежавате необходимата квалификация и опит;
  • Покажете индивидуалните си качества, които ще допринесат за доброто изпълнение на поставените ви задачи;
  • Не се притеснявайте да споделите професионалните си постижения.

2. Проучете работодателя

Хубаво е да проучвате евентуалните си бъдещи работодатели, за да се запознаете с търсенето и нуждите им. Това ще ви помогне да се ориентирате от какъв специалист имат нужда и да впишете в автобиографията си опита и качествата, които имате и които се припокриват с изискванията на съответната компания. Колкото повече информация имате за фирмата и позицията, за която кандидатствате, толкова по-подготвени ще бъдете. Важно е да покажете на работодателя, че познавате компанията и да споделите според вас с какво можете да им бъдете полезни за развитието.

Печелившото CV трябва да е съсредоточено върху необходимите опит и умения, които работодателят търси и вие притежавате!

3. Бъдете различни

Не започвайте и-мейла на кандидатурата си с „Уважаеми господин“/“Уважаема госпожо“. Изпращайки своето CV, се обърнете персонално към управителя или мениджъра човешки ресурси. Това ще направи много добро впечатление и ще е показателно, че вие сте отделили време да проучите фирмата.

4. Направете си професионално CV

Започнете автобиографията си с няколко кратки и ясни изречения. Целта ви е да покажете какъв човек сте, че сте професионалист и обичате работата си. Силата на автобиографията се крие в това, до каква степен вярвате в себе си. Увереността трябва да се усеща, но не трябва да граничи с арогантност. Думите, които ще използвате не трябва да бъдат остри, гръмки и измамни. Използвайте думи, които ще ви разкрият като професионалист, квалифициран човек с чувство за такт и отношение. Вдъхнете сигурност, за да знае бъдещият ви работодател, че може да се разчита на Вас.

5. Фокусирайте се върху най-важното

Автобиографията има няколко основни опорни точки. Необходимо е да се фокусирате върху най-важните – квалификациите и уменията, които имате и са от значение за позицията, за която кандидатствате. Можете да маркирате с bold/italic важните точки. Дължината на CV-то ви е хубаво да не е повече от 1-2 страници.
Не забравяйте, че съдържанието на автобиографията е много важно.Не вписвайте в нея умения, които нямате, защото това може да ви изиграе лоша шега.

6. Проверете за правописни и граматически грешки

Най-малката правописна или граматическа грешка може да бъде причина да не продължите в подборната процедура. Проверете много внимателно за грешки, преди да изпратите автобиографията си.

7. Завършване

Не забравяйте да завършите кандидатурата си с обещаващи изречения, за да знае четящият, че имате желание и готовност за среща.
Не забравяйте да проверите дали сте оставили телефон и мейл за контакт с вас!

Ето няколко сайта, които предлагат хубави варианти за CV:

  • https://enhancv.com/
  • https://uptowork.com/
  • http://www.kickresume.com/
  • https://cvmkr.com/
Споделете тази публикация: