Свържете се с нас: 0899 195 931 | contact@plovdivacademy.com

Plovdiv Academy - софтуерна академия, IT & BPO агенция за подбор

Социалните мрежи – как могат да ни помогнат в намирането на нова работа

Социалните мрежи – как могат да ни помогнат в намирането на нова работа

Живеем в Свят пълен с възможности. Често срещано явление е търсещите работа да изпитват затруднение в намирането на подходящото за тях, ново работно място. Благодарение на Интернет и социалните мрежи, които са ежедневно използвани по цял Свят, всеки може да открие своето място.

Всички големи и успешни компании имат профили в социалните мрежиFacebook, LinkedIn и Тwitter. Безспорно това е успешен начин не само да намериш работа или познат, който да те препоръча, но и да бъдеш намерен от работодател и/или recruiter. Освен това компаниите имат фирмени сайтове и графа „Кариери“, където публикуват актуалните си позиции и такива, които понякога ги няма в jobs.bg.

Социални мрежи определят подхода, по който компаниите правят нововъведения, като свързват хора и идеи по начин, който преди не е бил възможен.

Facebook и LinkedIn предлагат възможността на работодателите да обявяват отворените си позиции пред по-голяма аудитория, да дават информация за компанията и да обявяват предстоящи събития. Тази информация се публикува от представители на фирмата, с които също може да влезете в контакт.

Twitter от своя страна е по-малко популярна платформа в България, но ако имате желание да сте част от световно професионално общество, е добре да имате профил и там.

Всеки ден използваме Facebook, за да комуникираме с приятели от близо и далеч, но Facebook ни позволява с натискане на бутона „Харесва ми“, да следим страниците на компаниите, които представляват интерес за нас. LinkedIn също има такава функция чрез бутона “Follow”.

В следващите редове ще се съсредоточим върху LinkedIn, тъй като тази платформа е #1 в света социална мрежа за професионални контакти. Тя е разработена специално за тази цел и затова предлага много възможности за търсене на работа.

Ако вече имате профил в LinkedIn, има няколко важни точки, които Ви правят забележими и откриваеми.

1. Направете си списък с ключови думи – фокусирайте се върху специфични титли и умения. След това ги включете в профила си – първите редове под името ви (Headline).

2. Разкажете за себе си в полето Summary – представете се с няколко изречения. С какво сте се занимавали до момента, какво бихте искали да правите, каква личност сте. Имате възможността да се представите на Света по начина, по който искате, но никога не използвайте невярна информация – това рано или късно ще се разбере.

3. Сложете си снимка – приветлива, леко усмихната и все пак да си личи, че сте сериозни и отговорни. Снимката ще покаже на света начина, по който се възприемате.

4. Разраствайте мрежата си. Помислете за приятели, които могат да имат профили в LinkedIn – потърсете ги и ги добавете. Добавете в контактите си и представители на агенции за подбор на персонал, т.нар. Recruiters, Talent Acquisition Consultant, HR Business Partners, HR Specialist.

5. Разгледайте фирмените страници на компаниите , които представляват интерес за Вас и ги последвайте с натискане на бутона “Follow”. Това ще Ви помогне да бъдете информирани, какво се случва с тях и какви специалисти търсят. Също така страницата показва и всички служители на компанията, които имат профили в LinkedIn. Можете да влезете в контакт с ръководителя на екипа/отдела, към който проявявате интерес, както и HR специалиста. Това ще направи добро впечатление и ще е знак, че имате интерес към тях. Важно е, след като потвърдят контакта Ви, да им благодарите.

6. За да бъдете забелязани и да се свържат с вас за определена позиция, попълнете в Skills уменията, които притежавате.

7. Информация в профила. Попълнете внимателно образованието си – средно и висше. В полето курсове – впишете всички курсове, които сте преминали. Ако имате проекти, по които сте работили – опишете ги. Отбележете какви езици владеете и на какво ниво. Цялата тази информация помага на работодателите да се запознаят с вас, като личност и да придобият представа за уменията, които притежавате.

Профилът ви показва силните ви черти, а социалните мрежи ви дават достъп до огромно количество информация, без значение от местоположението на участниците в тях.

Използвайте ги максимално! Те могат да ви отворят много врати!

Свържете се и с нас:
Facebook: https://www.facebook.com/PlovdivAcademy
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/10302514/

Споделете тази публикация: